Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Mogelijk vindt u het antwoord hieronder. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier.

Waarom hebben jullie mijn persoonlijke gegevens nodig?

Persoonlijke gegevens hebben wij nodig voor registraties en aanmeldingen voor certificeringen. In ons privacystatement staat hoe wij (als verwerkingsverantwoordelijke) omgaan met je privacy.

Zijn mijn persoonsgegevens veilig?

Het platform is AVG-compliant. Je persoonsgegevens worden opgeslagen bij een gecertificeerd datacenter in Nederland volgens ISO 20000, ISO 27001 en NEN7510. Maandelijks worden aanpassingen gedaan aan het platform om mogelijke veiligheidsproblemen te voorkomen en op te lossen. Ook worden tests door derden uitgevoerd om vast te stellen of het platform nog steeds veilig is en voldoet aan wet- en regelgeving.

Wat gebeurt er met mijn (persoons)gegevens?

Wij vragen alleen gegevens die wij nodig hebben voor registratie, inloggen en de poorttoegang. U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw gegevens. Een jaar nadat uw registratie is verlopen worden uw gegevens verwijderd. Voor meer informatie kunt u het privacystatement in de voettekst van de website raadplegen.

Kan ik mijn gegevens inzien, laten wijzigen of verwijderen?

U heeft recht op inzage in uw gegevens, correctie of verwijdering. Hiervoor kunt u via data@explain.nl een verzoek indienen. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om u te identificeren. U krijgt binnen 4 weken een reactie. Voor het melden van een datalek kun u hetzelfde mailadres gebruiken.

Hoe krijg ik contact met de Functionaris Gegevensbescherming?

U kunt via data@explain.nl contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming.

Wat is explainsafe?

Explainsafe is het platform (website) waarop verschillende bedrijven hun poort- c.q. veiligheidsinstructies laten beheren door Explain.

Wat heeft explainsafe met veilig.tv te maken?

Veilig.tv bestaat niet meer en is vervangen door explainsafe.nl. De werking blijft hetzelfde als bij Veilig.tv, alleen is Explainsafe een platform dat volledig voldoet aan de eisen van deze tijd en toekomstbestendig is.

Voor wie is explainsafe?

Explainsafe is bedoeld voor eigen medewerkers, contractors, leveranciers en bezoekers van terreinen (sites) waarvoor de opdrachtgever wil dat deze een poort-of veiligheidsinstructie volgen voordat ze het terrein op mogen en of er werkzaamheden mogen verrichten.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Ga naar de pagina Inloggen en klik op 'Wachtwoord vergeten'. Hier vult u uw e-mailadres in en daarna klikt u op 'Herstel wachtwoord'. U ontvangt dan een e-mail met daarin een link. Met deze link kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Hoe kan ik inloggen?

Om in te loggen gaat u naar de pagina Inloggen. U kunt alleen inloggen als u al een account heeft aangemaakt. Hier vult u uw e-mailadres en wachtwoord in. Dit wachtwoord heeft u gekozen bij het aanmaken van het account.

Hoe kan ik mij registreren?

Door u zelf te registeren, maakt u een account aan. Klik vanuit de homepage op 'Naar bedrijven' en kies daar het bedrijf waarvoor u een poortinstructie wilt maken. Wanneer u vervolgens in de bedrijfsomgeving bent, klikt u rechtsboven op 'Inloggen'. Onder het inlogscherm kunt u op de link 'Klik hier om te registeren' klikken om in het registratieformulier terecht te komen en de registratie te starten en af te ronden. Na registratie kunt u met uw gebruikersnaam (e-mailadres) en zelf aangemaakte wachtwoord inloggen in het inlogformulier en de gewenste poort- veiligheidsinstructie kiezen. Wanneer u al bent geregistreerd bent met hetzelfde e-mailadres, bijvoorbeeld bij een ander bedrijf, dan worden de gegevens die bekend zijn alvast automatisch ingevuld. U kunt ook altijd rechtstreeks op het logo van bedrijf klikken (in de carrousel op de homepage) om sneller in het registratieproces terecht te komen.

Moet ik een programma of app installeren om de instructie te kunnen volgen?

Nee, de instructie is te volgen in de meest gebruikte moderne browsers (Chrome, Firefox, Safari, Edge). In de browser Internet Explorer 11 is uw gebruikerservaring mogelijk niet optimaal. Microsoft adviseert bedrijven inmiddels om IE niet meer te gebruiken. Zie voor meer informatie hierover de website van Microsoft. Sinds 1 januari 2020 bieden wij ook geen support meer aan IE 11-gebruikers. De poort- en veiligheidsinstructies kunnen worden gevolgd op pc, laptop, tablet en smartphone.

Beveiligingsadvies / "Gehackt wachtwoord"? (Apple apparaat)

Als je voor een account een "zwak" wachtwoord gebruikt, dan wordt er een beveiligingsadvies gegeven. We raden je aan om je wachtwoord te wijzigen. Zie ook: https://support.apple.com/nl-nl/guide/ipad/ipad32488b23/ipados

Hoe krijg ik het certificaat?

Als u de toets succesvol heeft gemaakt, kunt u direct uw certificaat downloaden. U kunt het certificaat ook later downloaden in uw account.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Dat verschilt van opdrachtgever tot opdrachtgever. Meestal 1 jaar, soms 2 jaar. De vervaldatum staat op uw certificaat vermeld.

Hoe kan ik een certificaat behalen?

U kunt een certificaat behalen door de toets te maken. Voor u deze toets gaat maken, bekijkt u de poort- of veiligheidsinstructie. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt. Daarna gaat de toets van start.

Hoe weet mijn werkgever of opdrachtgever dat ik de toets behaald heb?

De werkgever of opdrachtgever kan resultaten van behaalde poortinstructies altijd opzoeken en inzien. Een jaar nadat uw registratie is verlopen worden uw gegevens verwijderd of eerder als u dat aangeeft.

Hoe vaak kan ik de toets doen?

Er wordt steeds een nieuwe toets klaargezet op het moment dat u een toets niet heeft behaald.

Waarom loopt er een timer mee met de toets?

De opdrachtgever bepaalt hoe lang u over een toets mag doen. Er loopt een timer mee om te laten zien hoeveel tijd u nog heeft. Als het langer dan de ingestelde tijd duurt, kunt u de toets niet meer inleveren. U moet dan opnieuw de instructie volgen en de toets starten.

Waarvoor kan ik de markeerfunctie gebruiken bij het maken van de toetsvragen?

U kunt, terwijl u de toets maakt, een vraag open laten door deze te 'markeren'. U kunt vervolgens, voordat u de toets afrondt, terug gaan naar de gemarkeerde vraag om deze alsnog te beantwoorden.

Kan ik de instructie en toets in mijn eigen taal volgen?

Dat is afhankelijk van de talen die uw opdrachtgever of werkgever heeft gekozen. Bij het drop down menu van de taalkeuze aan het begin van de instructie en test kunt u zien uit welke talen u kunt kiezen.

Kan ik de instructie/toets afnemen op een iPad ?

Explainsafe is toegankelijk voor iPad-gebruikers, voor zowel het afnemen van de toets als voor het beheren van kandidaten. Wel adviseren we u om de iPad te gebruiken met de nieuwste versie van iOS (12.1) voor de meest optimale gebruikerservaring.

Leest u raar opgebouwde zinnen of spelfouten?

Check dan eerst de instellingen van uw internet browser. Google Chrome gebruikt een standaard vertaalmogelijkheid en die staat waarschijnlijk ingeschakeld. Dit veroorzaakt vaak incorrecte teksten. Hier ziet u hoe u dit kunt controleren: https://support.google.com/chrome/answer/173424?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=nl